Antigen: Alpha fetoprotein (AFP)


Vorige pagina

AFP in placenta
Korte omschrijving: AFP in placenta
 

NB: Je kunt inzoomen door de Ctrl-knop in te drukken en vervolgens met de muis de afbeelding te verslepen. Als de afbeelding ingezoomd is kunt u (zonder de Ctrl-knop in te drukken) ook de afbeelding verslepen om een andere locatie te bekijken.

Omschrijving:
(cytoplasmatisch en membraneus) Placenta: trophoblastaire cellen zijn positief

Extra informatie:
AFP komt niet of nauwelijks voor in volwassen weefsel, maar wordt aangetroffen in foetaal weefsel zoals in de foetale lever waarin de hepatocyten sterk positief zijn en het komt voor in de dooier zak.

Expressie van AFP wordt gebruikt voor de identificatie van hepatocellulaire carcinomen, yolk sac-tumoren, yolk sac-elementen in gemengde kiemceltumoren en voor de diagnostiek van sommige maagcarcinomen.

Seminomen, teratomen en zuivere choriocarcinomen brengen het AFP-antigen niet tot expressie. Aangezien AFP een oncofoetale marker is, zal de kleuringsintensiteit omgekeerd evenredig varieren met de mate van tumor differentiatie.

Het wordt primair gebruikt voor de identificatie van hepatocellulair carcinoom, hepatoid tumor en kiemcel tumoren van de testis en het ovarium zoals Yolk sac tumoren (positief) en embryonaal cel carcinoma (deze kunnen positief zijn).

Kan in een panel gebruikt worden bij de differentiaal diagnose: 1. Yolk sac tumor vs clear cell carcinoom 2. Embryonaalcel carcinoma vs testiculair seminoma

Voor meer informatie/referenties klik hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en

  • AFP in placenta

    AFP in placenta