Antigen: SDHB


Vorige pagina

Spier -mooi spikkelpatroon in de cellen.
Korte omschrijving: Spier -mooi spikkelpatroon in de cellen.
 

NB: Je kunt inzoomen door de Ctrl-knop in te drukken en vervolgens met de muis de afbeelding te verslepen. Als de afbeelding ingezoomd is kunt u (zonder de Ctrl-knop in te drukken) ook de afbeelding verslepen om een andere locatie te bekijken.

Omschrijving:
(granulair cytoplasmatisch) Multicoupe spier - Zeer belangrijk dat deze een mooi spikkel patroon laat zien.

Extra informatie:
Zie de extra foto's in respectievelijke volgorde:

1) Multicoupe lever - Levercellen zitten vol met mitochondrien, dus sterke aankleuring. 2) Multicoupe darm - Ook de darmcellen kleuren zeer sterk aan met SDHB. De endotheelcellen van de bloedvaten laten ook weer een gespikkelde patroon zien.

Wordt gebruikt voor het selecteren van tumoren/patienten die getest moeten worden voor SDH mutatie (deze tumoren zijn negatief).

De meeste mutaties komen kiembaan voor (dus belangrijk voor de follow up!), mensen met een SDHB mutatie hebben zeer grote kans op uitzaaiingen. De tumor is of positief of negatief er zijn geen gradaties mogelijk. Hierbij is het belangrijk dat de patholoog de achtergrond die kan voorkomen herkent.

3) voorbeeld van positieve tumor.
4) voorbeeld van negatieve tumor, de pijlen wijzen naar de interne positieve controle cellen (endotheelcellen van vaten en sustatenculaire cellen die tumorcel groepjes omringen). De tumorcellen zijn hier allemaal mooi negatief.
5) voorbeeld van negatieve tumor, de tumorcellen vertonen een beetje achtergrond. In dit geval wordt de tumor toch als immuunhistochemisch negatief bestempeld omdat de tumorcellen minder sterk aankleuren dan de omringende endotheelcellen, zie pijlen. Daarbij hoort de aankleuring granulair (of zelfs meer gespikkeld) te zijn en niet als een waas aan te kleuren zoals nu het geval is in de tumorcellen.


Voor meer informatie/referenties klik hier

  • Spier -mooi spikkelpatroon in de cellen.

    Spier -mooi spikkelpatroon in de cellen.