Antigen: Actin (A-SMA)


Vorige pagina

A-SMA: appendix and liver: smooth musscle cells are positive (also the majority of the perisinusoidal cells of the liver)
Korte omschrijving: A-SMA: appendix and liver: smooth musscle cells are positive (also the majority of the perisinusoidal cells of the liver)
 

NB: Je kunt inzoomen door de Ctrl-knop in te drukken en vervolgens met de muis de afbeelding te verslepen. Als de afbeelding ingezoomd is kunt u (zonder de Ctrl-knop in te drukken) ook de afbeelding verslepen om een andere locatie te bekijken.

Omschrijving:
(cytoplasmatisch) Appendix: glad spierweefsel in de spier lagen en in de bloedvaten zijn positief. Ook myofibroblasten onder het epitheel moeten positief zijn.
Lever: is een betere controle dan appendix. Zowel de gladspiercellen in de portale velden als de perisinusoidale glad spiercellen laten een duidelijke aankleuring zien. De levercellen zelf zijn negatief (lipofucine laat een lichte granulaire aankleuring zien). 

Extra informatie:
Tonsil: glad spierweefsel in de bloedvaten. Pancreas: glad spierweefsel in de bloedvaten.

Actine komt voor in praktisch alle spiercellen (skelet, hart, glad spier weefsel, myoepitheel cellen), daarom is de merker bruikbaar bij de differentiatie van spier en spier afgeleide cellen. Het is afwezig in endotheel, neuronen, en bindweefsel.

De merker wordt gebruikt in een (sarcoom) panel voor het aantonen van spierdifferentiatie en voor de classificatie van sarcomen (differentieert leiomyosarcoma (MSA+, keratine -) van het spoelcel carcinoom (MSA-, keratine +).

Voor meer informatie/referenties klik NORDIQC hier en hier en hier en hier en hier

  • A-SMA: appendix and liver: smooth musscle cells are positive (also the majority of the perisinusoidal cells of the liver)

    A-SMA: appendix and liver: smooth musscle cells are positive (also the majority of the perisinusoidal cells of the liver)